Kosten tuinrenovatie

Een tuinrenovatie plan je in als je tuin een complete make-over nodig heeft. Misschien heb je een tuin, maar heb je het werk altijd uitgesteld. Of heb je een huis gekocht en heb je eerst alle nodige werkzaamheden binnen gedaan en is het nu tijd om buiten aan te pakken. Hoe dan ook, een tuinrenovatie is een compleet nieuwe aanleg van je tuin en hier gaat een boel werk in zitten. Daarom is het verstandig om dit te laten uitvoeren door een hovenier.

Soorten tuinrenovatie

Er zijn verschillende soorten tuinrenovatie die alle drie een ander prijskaartje hebben.

  • Luxe tuinrenovatie: dit is een maximale renovatie, groots aangepakt. Een architect maakt een tuinontwerp en je hele tuin wordt leeggehaald. Daarna laat je deze weer opvullen met zand en misschien een vijver, schuur, pergola en andere trekpleisters. De materialen zijn luxe zoals natuursteen en hardhout.
  • Tuinrenovatie: dit is de soort die het meest in trek is. Dit is een grondige renovatie, maar niet zo uitgebreid als een luxe tuinrenovatie. De tuin wordt helemaal leeggehaald, er wordt nieuw zand gestort en de tuin wordt opnieuw aangelegd.
  • Voordelige tuinrenovatie: deze renovatie is simpel en voordelig. Alles wat kan blijven staan, blijft staan. Je verandert de beplanting en maakt een nieuwe bestrating.

De kosten van een tuinrenovatie

De tabel die je zo zal zien geeft de kosten weer van een volledige tuinrenovatie. Deze onderdelen zijn optioneel en je kan ze gebruiken om op verschillende manieren een berekening te maken.

 

Dienst Kosten
Complete tuinrenovatie €50 – €100 per m2 inclusief materiaal en arbeid
Kosten tuinman voor kleine werken €35 – €50 per uur
Tuinontwerp €250 – €400 per stuk
Gras €5 – €10 per m2
Straatwerk €10 – €65 per m2
Beplanting €12 – €28 per m2
Houten vlonders €50 – €125 per m2
Luxe tuinrenovatie 60m2 +/- €15.000
Tuinrenovatie 60m2 +/- 6.000
Voordelige tuinrenovatie +/- €2.000

Tuinontwerp

Het tuinontwerp is wat de hovenier of tuinarchitect ziet als jouw perfecte tuin. Je hebt tijdens een intake gesprek gesproken over je wensen en het budget en de architect heeft geprobeerd jouw visie op papier te zetten. Als je je tuin compleet laat renoveren is het misschien wel handig om een tuinontwerp te laten maken. Als wat je wilt heel simpel is, kan je hier misschien geld op besparen. Voor een hovenier is dit de manier om aan jou over te brengen wat hij in zijn gedachten al lang gezien heeft. Zo kan je beter een beeld vormen van hoe het er uit komt te zien en kan je ook aangeven wat je wel en niet mooi vindt zodat de hovenier dat weer kan aanpassen.

Gras

Het leggen van gras is één van de goedkoopste manieren om je tuin te bekleden. Gras is erg in trek omdat het mooi groen en fris is, het is zacht en perfect voor kleine kinderen en je kan er lekker met je blote voeten doorheen lopen. Het heeft echter wel een boel onderhoud nodig, vooral in de zomer moet het regelmatig gemaaid en bewaterd worden. Je kan kiezen om graszoden te leggen of om gras te maaien. De zoden kan je meteen gebruiken, maar als je maait gaat er ongeveer 4 maanden over heen voordat je gazon bruikbaar is.

Straatwerk

De kosten van straatwerk fluctueren nogal. Dit komt door de materialen die sterk in prijs verschillen. Zo kan je kiezen voor een goedkoop soort steen op basis van beton, of je kan natuursteen gebruiken wat een stuk duurder is. Straatwerk kan inhouden een oprit, een terras of simpelweg een paadje naar de schuur in de achtertuin.

Beplanting

De planten die je plant hebben ook invloed op de prijs. Je kan gaan voor goedkopere planten zoals een hortensia, maar er zijn ook duurdere opties zoals bomen en rozen. Omdat de beplanting de sfeer in de tuin bepaalt en er voor kan zorgen dat je tuin er het hele jaar mooi bij staat, is dit een zeer belangrijk gedeelte van het ontwerp. Tenzij je botanische kennis hebt, is de beplanting iets waar een hovenier echt mee kan helpen. Door planten die bloeien op verschillende periodes in het jaar op bepaalde plekken te plaatsen en ook evergreens toe te voegen, kan je het hele jaar door genieten van een mooie sfeer in de tuin.

Houten vlonders

De kosten van houten vlonders worden bepaald door het soort hout waar ze van gemaakt zijn. Hardhout is een stuk duurder, maar is ook mooier en blijft langer mooi. Deze vlonders geven een natuurlijk uiterlijk aan je tuin en je kan ze bijvoorbeeld gebruiken als terras om te zitten en te eten.  Veel mensen kiezen voor houten vlonders, omdat ze niet al te duur zijn om aan te leggen en zeer laag in het onderhoud.

Hoe kan je geld besparen op je tuinrenovatie?

  • Kies voor een voordelige renovatie: beslis voor jezelf wat je wel kan houden en wat echt weg moet. Door goede delen van de tuin her te gebruiken, kan je geld besparen op de algehele kosten.
  • Doe het ontwerp zelf: het is wel handig als je een beetje botanische kennis hebt, maar door het ontwerp zelf te maken kan je een boel geld besparen. Op het internet en in boeken kan je hier een boel over vinden, dus doe onderzoek en ga aan de slag!
  • Bespaar op materialen: ga niet meteen voor het duurste materiaal, maar kijk eerst of er geen goedkopere versie is die net zo mooi is voor minder geld.
  • Kies een lokale hovenier: vakmensen uit de regio hebben professionele contacten en kennis van de regio zodat ze precies weten naar welke winkel ze het beste kunnen gaan voor bepaalde materialen of planten. Ook bespaar je zo op de voorrijkosten.

Gebruik onze vergelijkingstool en vind een hovenier bij jou in de buurt

Onze vergelijkingstool kan je helpen de juiste hovenier te vinden in jouw buurt. Door vrijblijvend je locatie door te geven en je wensen in te vullen, kunnen wij in korte tijd een aantal offertes voor je regelen die je kan bekijken en vergelijken. Zo kan je makkelijk de juiste hovenier vinden voor jouw specifieke klus.