Kosten goedkope tuin

Een tuin aanleggen hoeft niet duur te zijn. Als je de tijd hebt kan je een boel van de werkzaamheden zelf doen en als je dat niet hebt kan je op de materialen bezuinigen door niet altijd de duurste opties te kiezen en door bestaande materialen te hergebruiken. In dit artikel worden eerst de verschillende kostenposten van het aanleggen van een nieuwe tuin besproken met daarbij tips hoe je op elke kostenpost kan besparen.

De kostenposten van een nieuwe tuin

Het aanleggen van een nieuwe tuin kan je dus zo duur of zo goedkoop maken als je dat zelf wilt. De volgende tabel geeft de kosten van verschillende werken weer inclusief BTW:

 

Dienst Kosten
Complete tuinrenovatie €50 – €100 per m2 inclusief materiaal en arbeid
Kosten tuinman voor kleine werken €35 – €50 per uur
Tuinontwerp €250 – €400 per stuk
Gras €5 – €10 per m2
Straatwerk €10 – €65 per m2
Beplanting €12 – €28 per m2
Houten vlonders €50 – €125 per m2
Luxe tuinrenovatie 60m2 +/- €15.000
Tuinrenovatie 60m2 +/- 6.000
Voordelige tuinrenovatie +/- €2.000

Een complete tuinrenovatie, een voordelige tuinrenovatie of een hergroepering

Als je je hele tuin wilt renoveren ben je al gauw veel geld kwijt. Dit is omdat eerst je tuin compleet wordt leeggehaald en daarna weer opnieuw wordt aangelegd. Er zijn verschillende soorten tuinrenovatie mogelijk, namelijk een voordelige tuinrenovatie, een standaard tuinrenovatie en een luxe tuinrenovatie. Bij de voordelige tuinrenovatie worden alleen de gedeeltes aangepakt die dit ook echt nodig hebben en wat kan blijven staan wordt met rust gelaten. Een standaard tuinrenovatie betekent het compleet leeghalen van je oude tuin en een nieuwe plaatsen, maar met goedkopere materialen en niet zo uitgebreid. Een luxe tuinrenovatie maakt gebruik van de duurste materialen en houdt vaak in het aanleggen van een vijver, een pagode of een terras.

Kijk wat behouden kan worden

Je kan geld besparen door ten eerste voor een voordelige tuinrenovatie te gaan, maar ook door zelf eens kritisch naar je tuin te kijken en te beslissen of je wel een renovatie nodig hebt. Misschien zijn de planten die er in staan best te behouden, misschien wil je ze ergens anders neerzetten, en is een opknapbeurt genoeg om je tuin er weer fris en netjes uit te laten zien.

 

Een tuinarchitect of een tuinman

Een tuinarchitect is duurder dan een tuinman. Voor een hovenier ben je al gauw meer dan €50 per vierkante meter kwijt terwijl een tuinman zijn salaris in uren berekend. Als je zelf een boel werk in de tuin kan doen en de tuinman alleen gebruikt voor de kleinere klussen zoals het verplanten van oude- en planten van nieuwe begroeiing, kan je een boel geld besparen die je anders aan een dure architect kwijt zou zijn.

Wel of geen tuinontwerp

Een andere best grote kostenpost is het betalen voor een tuinontwerp. Door je goed te informeren kan je dit ook zelf doen, er zijn genoeg sites beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Een hovenier weet wel precies welke planten waar het beste kunnen staan, welke planten wanneer bloeien en wat de afstand tussen de verschillende beplantingen moet zijn, maar als je het vanaf het begin simpel houdt kan je dit ook zelf doen. Een ontwerp maken is wel handig, zo kan je van te voren een beeld krijgen van hoe het er uit komt te zien en eventuele veranderingen maken voordat het werk al verricht is.

Besparen op materialen

Als je een nieuwe bestrating wil leggen, een terras wilt aanleggen of nieuwe planten wilt neerzetten, heb je altijd keuzes uit dure en goedkope materialen. Als je graag een terras hebt, kan je ook kijken of je de oude stenen niet kan schoonmaken en hergebruiken. Ook kost een terras van houten vlonders een stuk meer dan een terras van betonnen tegels. Gras leggen is de goedkoopste optie en dit is geen slecht idee. Met gras ziet je tuin er altijd groen en fris uit. Het is lekker aan voeten en zacht dus perfect voor een gezin met kleine kinderen. Je kan kiezen voor graszoden die je meteen kan gebruiken of om een gazon te zaaien, wat een maand of 4 duurt voordat het bruikbaar is. Beide opties zijn niet ingewikkeld en prima zelf te doen. Nadeel van gras is wel dat je het regelmatig moet maaien en dat je het in de zomer soms water moet bijgeven als het droog is. Ook wat betreft de beplanting zijn er dure en goedkope opties. Je moet je er alleen even in verdiepen. Kan je oude planten opnieuw gebruiken, doe dit dan. En voor goedkope planten die weinig onderhoud nodig hebben kan je gaan voor coniferen of hortensia’s.

Geen tijd, en toch een goedkope tuin?

Als je geen tijd hebt om het meeste zelf te doen, maak dan in ieder geval je eigen ontwerp en bereid de tuin voor op eventuele werken. Beslis welke planten je wilt houden en welke je bij wilt kopen. Een tuinman kan al veel doen en hoeft niet duur te zijn. Je kan hem doelgericht opdragen welke klussen je wanneer gedaan wilt hebben. Door een goedkopere hulp in te huren in plaats van een dure aannemer, bespaar je geld. Het enige probleem is dat het waarschijnlijk langer zal duren voordat het klaar is.

Andere manieren om geld te besparen

  • Zoek hulp in je omgeving: een simpel tuinontwerp realiseren hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien heb je vrienden of kennissen die je een weekend willen helpen. Als je toch een professioneel iemand nodig hebt, zoek deze dan in de omgeving om voorrijkosten te besparen.
  • Doe het zelf: doe zo veel mogelijk zelf. Dit zal de tijd verlengen, maar het is een stuk goedkoper. En als het eenmaal af is, heb je een gevoel van voldoening dat je nooit gehad zou hebben als je iemand had ingehuurd.

Bespaar geld door onze vergelijkingstool te gebruiken

Met onze vergelijkingstool kan je doelgericht zoeken naar bedrijven die bepaalde services aanbieden in jouw regio. Door je locatie en wensen in te vullen, kunnen wij je binnen een korte tijd verschaffen van een aantal offertes van vakmensen in jouw buurt. Door deze te vergelijken kan je soms tot wel 40 procent van de kosten besparen.