Kosten tuinaannemer

Ben je van plan je tuin opnieuw aan te laten leggen en heb je zelf geen groene vingers? Dan heb je een tuinaannemer nodig om je te begeleiden en tot het gewenste resultaat te komen. De kosten van een tuinaannemer kunnen verschillen en hangen af van de aannemer, maar ook van de grootte van de tuin en de complexiteit van de klus. Hier kan je de gemiddelde kosten vinden van een tuinaannemer voor het aanleggen van een compleet nieuwe tuin. Ook zal je lezen over de factoren die de prijs kunnen beïnvloeden en manieren waarop je geld kan besparen.

Het ontwerp

Nadat een tuinaannemer met je samen heeft gezeten in het intake gesprek, zal hij proberen jouw ideeën op papier te zetten door middel van een ontwerp. Als jij akkoord gaat met de plannen zal de aannemer beginnen met het plannen van de opdracht. Het ontwerp laten maken komt natuurlijk met een prijs, in de volgende tabel zie je de kosten inclusief BTW:

 

Services Gemiddelde kosten
Beplantingsplan 30 procent van het tuinontwerp
Ontwerp voor tuin kleiner dan 300 m2 €250 – €400
Ontwerp voor tuin groter dan 300 m2 €2 per vierkante meter

Het werk zelf

Je bent nu een ontwerp overeengekomen en het is tijd om over te gaan op het echte werk. Hier betaal je voor per materiaalsoort en vierkante meter. De volgende tabel geeft dit weer inclusief BTW:

 

Materiaal Gemiddelde kosten
Gras €5 – €10 per vierkante meter
Beplanting €12 – €28 per vierkante meter
Straatwerk €10 – €65 per vierkante meter
Houten vlonders €50 – €125 per vierkante meter

 

Er zij nogal wat fluctueringen in de prijzen. Dit komt omdat bijvoorbeeld bij het straatwerk, de prijs heel erg afhankelijk is van het materiaal. Voor beplanting geldt hetzelfde, sommige planten zijn goedkoper dan andere. De houten vlonders kunnen oplopen tot wel €125 per vierkante meter, omdat dit wordt bepaald door het soort hout. Daarom is het wel verstandig om van te voren een bedrag af te spreken met je aannemer waar je niet van af wijkt tenzij jij toestemming geeft. Zo voorkom je hogere prijzen omdat er bijvoorbeeld een duurdere steensoort is gebruikt dan oorspronkelijk in het ontwerp genoemd werd.

Het ontwerp en het beplantingsplan

Dit zijn kosten waar je onderuit zou kunnen komen door het ontwerp zelf te maken, maar vaak is het voor een leek erg moeilijk om een visie op een plat papiertje tot leven te kunnen brengen en weer te geven. De aannemer weet echter precies wat de afstanden moeten zijn tussen verschillende planten en struiken, wat naast elkaar moet staan, wat wanneer bloeit en hoe het er tijdens de verschillende seizoenen uit zal zien. Zo kan hij beter beslissen wat waar moet staan zodat je het hele jaar rond van je tuin kan genieten. Het beplantingsplan is een lijst met welke planten zullen worden aangeschaft en hoeveel ervan. Hier hoef je niet apart voor te betalen, dit zit bij de prijs van het ontwerp inbegrepen.

Gras

Een groot gazon in je tuin is een goedkope manier om je tuin te beleggen en ideaal als je kinderen hebt. Je kan er op rennen, er in liggen, er op vallen zonder weinig schade aan te richten aan gras of kind. Gras kan je met graszoden laten leggen waarmee je het meteen kan gebruiken en je kan het laten zaaien waardoor het zeker vier maanden duurt voordat je een mooi grasveld zal zien.

Beplanting

De beplanting in je tuin bepaalt de sfeer in je tuin en dus is het belangrijk dat je dit goed uitzoekt samen met je aannemer zodat jouw persoonlijke smaak naar voren komt. Er zijn duurdere en goedkopere planten en als je een beperkt budget hebt, is het niet verstandig om hier op te bezuinigen tenzij je niet anders kan. De beplanting zorgt ervoor dat je tuin tot leven komt.

Straatwerk

De kosten van straatwerk kan je zo hoog en zo laag maken als je wilt. Door goedkoper steen te gebruiken of zelfs het straatwerk achter wege te laten, kan je geld besparen op de totale kosten. Als je echter genoeg financiën hebt, kan je met een mooi stukje natuursteen makkelijk een terras laten aanleggen waar je kan zitten en van je nieuwe tuin kan genieten.

Houten vlonders

Houten vlonders zijn een duurder alternatief voor bestrating. Deze geven je tuin een natuurlijk uiterlijk en de prijs hangt af van de houtsoort. Als het hout nat wordt kan het echter wel glad zijn.

Geld besparen

  • Kies voor gras: door je tuin te beleggen met gras ben je automatisch goedkoper uit dan met vlonders of steen. En het geeft je tuin een zachte groene gloed. Ook kan je voor goedkopere planten kiezen of goedkopere materialen om de prijs laag te houden.
  • Ontwerp de tuin zelf: je kan natuurlijk altijd de tuin zelf ontwerpen. Win informatie in op het internet en ga aan de slag. En als je het leuk vind, kan je de tuin ook zelf zonder aannemer aanleggen. Zo betaal je alleen voor de materialen en de tijd die je er in moet steken.
  • Kies een aannemer uit de buurt: door een regionale aannemer aan te stellen kan je niet alleen besparen op de voorrijkosten, maar deze persoon heeft ook professionele kennis van de omgeving en weet precies waar hij moet zijn voor materialen en planten. Ook zijn contacten in de tuin-wereld zijn beter als hij werkt in zijn eigen regio. 

Kies een aannemer met onze vergelijkingstool

Voor elke grote klus die je in en om je huis gaat ondernemen, is planning en vergelijking van offertes het halve werk. Door je locatie en  gegevens in te vullen in onze vergelijkingstool kan je soms wel tot 40 procent besparen op de totale kosten van een aannemer. Gebruik van de tool is gratis en vrijblijvend en binnen een korte tijd heb je een aantal offertes in je inbox van aannemers uit jouw buurt die je makkelijk met elkaar kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn.