Kosten tuinarchitect

Als je een tuin hebt die aan vernieuwing toe is, of je hebt een huis gekocht waar weinig aan de tuin gedaan is, kan je gebruik maken van een tuinarchitect. Dit is een persoon die van begin tot eind het aanleggen en tot leven roepen van je nieuwe tuin voor je regelt. Het is niet nodig om een tuinarchitect in handen te nemen, maar het is wel handig als je gebruik wilt maken van zijn expertise. Zo weet deze vakman precies welke planten naast elkaar kunnen staan, wat de afstanden moeten zijn tussen de planten, welke planten wanneer bloeien en hoe hij de tuin het hele jaar kan laten stralen. Beneden worden de kosten van de architect besproken, de materialen die je kan gebruiken in je tuin en hoe je geld kan besparen.

De kosten van het ontwerp

Nadat de tuinarchitect een intake gesprek met je gehad heeft over wat jij in je tuin zou willen zien en wat je budget is, zal hij proberen deze ideeën over te brengen door middel van een ontwerp. De prijs van het ontwerp hangt af van de grootte van je tuin. De volgende tabel geeft dit weer, inclusief BTW:

Services Gemiddelde kosten
Ontwerp voor tuin kleiner dan 300 m2 €250 – €400
Ontwerp voor tuin groter dan 300 m2 €2 per vierkante meter
Beplantingsplan 30 procent van het tuinontwerp

Het ontwerp en het beplantingsplan

Je zou kunnen overwegen het ontwerp zelf te maken, vooral als je te maken hebt met een gelimiteerd budget. Het probleem is echter dat het voor een leek erg moeilijk is voor te stellen hoe een tuin er uit komt te zien vanaf een plat stukje papier. Bovendien heb je niet de ervaring met planten en andere begroeiing die een architect wel heeft. ,De plaatsing van de planten is cruciaal voor het bepalen van de sfeer in de tuin het jaar rond. Omdat de architect precies weet welke planten wanneer bloeien, wat mooi staat naast elkaar en wat je absoluut niet naast elkaar moet zetten, is het beter hier geen geld op te bezuinigen.

De kosten voor de werkzaamheden

Als je besloten hebt wat het ontwerp wordt en je bent er tevreden mee, kan je overgaan op het echte werk en beginnen met het aanleggen van de tuin. Hiervoor zijn ook een aantal tarieven beschikbaar en die hangen vooral af van het materiaal dat je gebruikt. De volgende tabel geeft dit weer, de prijzen zijn gemiddeld en inclusief BTW:

 

Materiaal Gemiddelde kosten
Gras €5 – €10 per vierkante meter
Beplanting €12 – €28 per vierkante meter
Straatwerk €10 – €65 per vierkante meter
Houten vlonders €50 – €125 per vierkante meter

 

De prijzen voor de materialen liggen nogal uiteen. Dit is goed nieuws voor iemand die aan een budget gebonden is en dus de keuze van de materialen kan baseren op de financiën. De verschillen liggen hem vooral in de verschillende materialen die beschikbaar zijn. Je kan het straatwerk doen met een goedkope steen, maar je kan ook een mooiere duurdere steen kiezen met een ander patroon. Om deze reden is het ook belangrijk van te voren een prijs af te spreken met de architect waar hij niet overheen kan gaan tenzij hij jou vraagt of dit mag. Door duurdere materialen te kiezen kan je de rekening erg hoog maken en dit is niet de bedoeling als je een strak budget hebt. Zorg dus dat je van te voren weet wat het gaat kosten en dat je niet voor verassingen komt te staan tegen de tijd de architect je de rekening presenteert.

Graszoden of graszaden

Als je kiest voor een gazon, heb je de keuze tussen graszoden of het zaaien van gras. Bij het zaaien moet je rekening houden met een tijd van vier maanden voordat je een mooi grasveld zal hebben. Graszoden kunnen meteen worden gebruikt. Gras is een populaire keuze voor gezinnen met kinderen omdat het zacht is. Kinderen kunnen hier op spelen, liggen en koppeltje duikelen. Gras heeft wel veel onderhoud nodig. Maaien en bewateren moet regelmatig in de zomer maanden.

De beplanting bepaalt de sfeer

De planten zijn belangrijk omdat je met de juiste keuzes het hele jaar rond sfeer kan hebben in je tuin. Kies planten die op verschillende tijden bloeien en plant ook evergreens zodat je tuin nooit helemaal kaal is. De tuinarchitect weet hier alles van. Besparen op de beplanting zou dus geen goed idee zijn tenzij het niet anders kan. Hier kan je echt je eigen smaak door laten komen en een goede tuinarchitect is hier erg bekwaam in.

Straatwerk, terras of oprit

De variatie van de prijs van het straatwerk wordt bepaald door het type steen. Als je een oprit hebt, is bestrating noodzakelijk en kan je dit erg interessant maken met verschillende patronen en kleuren. Als je dit niet hebt, kan je geld besparen door gras te gebruiken. Mooi steen is echter wel erg geschikt voor een terras waar je het hele jaar kan zitten genieten van je tuin.

Houten vlonders voor een natuurlijk uiterlijk

Houten vlonders zijn een natuurlijke toevoeging aan je tuin. Je kan er een terras van bouwen bijvoorbeeld, en ze hebben weinig onderhoud nodig. Het soort hout bepaalt de prijs en die kan in sommige gevallen flink oplopen.

Geld besparen op een tuinarchitect

Er zijn manieren om geld te besparen op de architect. Het ontwerpen van de tuin is iets wat de architect waarschijnlijk beter kan, maar verder kan je een aantal dingen doen om een financieel beter plaatje te maken.

  • Ga voor de goedkopere opties: kies de goedkoopste materialen en beplanting en vul grote gebieden in met gras. Zelfs met goedkope materialen kan je nog een mooie tuin aanleggen en de architect zou hier de kennis en ervaring van moeten hebben om dit voor jou voor elkaar te krijgen.
  • Doe het zelf: probeer delen van het project zelf op te pakken. Graszoden leggen is bijvoorbeeld niet een heel ingewikkelde job, en het voorbereidend werk zoals oude graszoden en beplanting verwijderen kan je ook goed zelf.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op je tuinarchitect

Ook is het belangrijk dat de architect uit jouw regio komt, zodat je bespaart op voorrijkosten en je iemand in huis haalt die precies weet waar hij moet zijn voor de juiste materialen en planten. Wij kunnen je helpen met het vinden van de juiste vakman. Vul je gegevens en wensen vrijblijvend in in onze tool en binnen een korte tijd heb je een aantal offertes in je inbox die je kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn.