Kosten tuin bestrating

Als je geen bestrating in je tuin hebt, weet je dat je met nat weer vieze schoenen kan krijgen als je naar bijvoorbeeld je tuinhuisje wilt lopen. Of misschien wil je graag een oprit zodat je je auto veilig bij je huis kan parkeren. Dit scheelt meestal ook in verzekeringskosten. Een terras is ook deel van de bestrating, zodat je lekker buiten kan zitten met een kopje koffie of tijdens de barbecue en het hele jaar door van je tuin kan genieten. Bijna elke aangelegde tuin heeft wel een soort van bestrating waardoor je een schone en nette ondergrond creëert voor allerlei doeleinden.

Wat kost het laten bestraten van je tuin

De kosten van de tuinbestrating hangen af van het soort bestrating dat je kiest en het oppervlak. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer van de verschillende steensoorten waar je voor kan kiezen inclusief BTW maar exclusief eventuele extra kosten:

Het soort bestrating Kosten per m2
Grind en split Vanaf €10 per m2
Natuursteen €30 – €65 per m2
Betontegels €13 – €33 per m2
Klinkers €20 – €45 per m2

Extra kosten

Helaas houdt het bij de kosten van de tegels niet op. Zo is er ook een zandbed nodig, die onder de bestrating ligt zodat het altijd netjes recht blijft. Ook zijn er de kosten van de stratenmaker die kunnen verschillen tussen kosten per uur of per vierkante meter. En de banden die nodig zijn om de bestrating in te sluiten. De volgende tabel laat zien op hoeveel gemiddelde kosten inclusief BTW je kan rekenen voor deze werkzaamheden:

Soort extra kosten De prijs
Stratenmaker €30 – €50 per uur
€10 – €14 per m2
Ophoogzand €40 – €60 per 20 m2 (dit is 1 m3)
Palissadebanden €8 – €14 per meter
Opsluitbanden €2 – €5 per meter

De stratenmaker

Een stratenmaker kan de bestrating voor je leggen. Dit is vooral handig als je een mooi patroon wilt of als je zelf niet veel ervaring hebt met het leggen van de bestrating en zeker wilt weten dat het goed en duurzaam gebeurt. Het is verstandig van te voren met de stratenmaker af te spreken of hij per uur of per vierkante meter betaald zal worden. Ook kan je zo een vast bedrag afspreken voor de hele klus zodat je niet voor verassingen komt te staan als de rekening op de deurmat valt.

Wat doet de stratenmaker?

De stratenmaker zal de tuin opmeten en klaarmaken voor het leggen door een stevige ondergrond te maken met het ophoogzand. De opsluitbanden zorgen er voor dat je bestrating stevig is ingepakt en dat er later geen verzakkingen zullen komen. Je kan kiezen tussen simpele opsluitbanden of palissadebanden die ongeveer één centimeter lager liggen dan de bestrating. Nu kan het bestraten beginnen. Door het leggen in een interessant patroon kan je leuke variaties aanbrengen. De stratenmaker kan je hier goed over adviseren. Als de bestrating klaar is wordt alles ingetrild en wordt het overtollige zand in de voegen geveegd. Nu is je bestrating klaar.

  • De soorten bestrating. Verschillende soorten bestrating hebben verschillende effecten. Er is een groot assortiment aan tegels waar je voor kan kiezen en het is het beste om samen met de stratenmaker te beslissen welke geschikt zijn voor jouw situatie. Elke tegel heeft een ander doel.
  • Grind en split bestrating. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan grind en split. Ten eerste zijn ze niet erg duur, simpel om te leggen en geven een andere dimensie aan je tuin. Grind en split zijn in allerlei groottes en keuren te krijgen zodat je iets kan kiezen dat bij je tuinontwerp past. Ze hebben niet veel onderhoud nodig omdat ze onkruid tegen houden. In combinatie met tegels kan je zo je tuin een heel apart en uniek uiterlijk geven. Grind kan overal gebruikt worden, het spat niet op als je je auto er overheen rijdt.
  • Natuurstenen bestrating. Natuursteen is de duurste optie, maar het resultaat is meestal erg mooi en natuurlijk. Er zijn veel soorten natuursteen, maar als voorbeeld kan je zandsteen, marmer of hardsteen nemen. Voor opritten is natuursteen niet echt geschikt, maar het is zeer toepasselijk op een mooi terras of een pad. Het is een investering, maar dan heb je wel een mooi en tijdloos design.
  • Betontegel bestrating. Veel tuinen hebben een bestrating van betontegels. Dit is omdat ze niet duur zijn, lang meegaan en toch een net en modern uiterlijk geven aan de tuin. Ze zijn functioneel en niet moeilijk om te leggen. Betontegels kan je voor elke situatie gebruiken, of je nu een oprit wilt, een terras of een pad.
  • Klinker bestrating. Er zijn veel verschillende soorten klinkers te vinden. Variatie vind je in de kleur, de afmeting en het legpatroon. Ook kan je kiezen voor een combinatie van klinkersoorten, om een speels en ‘stads’ uiterlijk te creëren. Klinkers zijn vooral erg geschikt voor opritten en padjes om het huis, maar kunnen eigenlijk in alle situaties worden gebruikt.

Kosten besparen op de bestrating van je tuin

  • Vermijd natuursteen: door beton stenen of grind te kiezen, vermijd je de duurdere natuurstenen tegels. Als je een beperkt budget hebt, passen deze er simpelweg niet in. Klinkers zijn ook niet echt prijzig maar nog steeds duurder, dus deze zou je ook links kunnen laten liggen, of beperkt toe kunnen passen.
  • Leg het zelf aan: als je het niet te ingewikkeld maakt, kan je de bestrating ook zelf doen en zo kosten besparen op de stratenmaker. Dit kost wel meer tijd en als je geen ervaring hebt, kan het natuurlijk ook fout gaan.
  • Kies een stratenmaker uit de regio: door een stratenmaker te kiezen uit de regio bespaar je op voorrijkosten, maar dan heb je ook een expert in huis die de regio professioneel kent. Deze heeft contacten bij groothandels en weet precies waar hij moet zijn voor welke materialen en andere benodigdheden.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar op je bestrating

Als je nog meer wilt besparen kan je gratis en vrijblijvend gebruik maken van onze vergelijkingstool. Je geeft alleen je locatie in en wat je precies aan wilt leggen, en de tool doet de rest. Door offertes te zoeken bij aannemers in jouw buurt, kan je binnen een korte tijd een aantal offertes in je inbox verwachten die je kan bekijken en vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste persoon kiest voor je bestrating.